Балканска афера

Жега е! След десет сутринта всичко спира ход и само звукът „пссс“ създаден от топящите се наоколо предмети, остава да виси между мен и реалността. В дни и седмици като тази ти идва да не излизаш от банята, басейна, реката, въобще всеки воден басейн било то и леген. Дейности като миене на ръце и пиене на вода, било и от обществена мивка се превръщат в събитие.

Топло ми е! Градината е примряла и все едно всичко се е свило на сянка в самото себе си. Земята се е напукала и насред този апокалиптичен пейзаж доматите червенеят като кълба от пламък. Едвам припарвам да откъсна няколко, а те горещи, нажежени, живота бавно се връща по дръжките им, туптят в кошницата ми, на път за кухнята.

10
Свежи подправки, хубаво сирене, маслини и зехтин. Няма как да не изпаднеш в умиление при вида на запечените благини и да не се омаеш в разнасящият се аромат. Аромат на лято, на балканско, на наше си, на градина и дом. Вечно бих гонила в спомените си тези аромати и цветове, които ми напомнят рода и природата ми.
11

Днешната рецепта е лесна и бърза. Тя е чудесно предястие, гарнитура или допълнение към друго ястие (това другото го очаквайте в петък). Няма особено много обяснения, защото всичко в нея се случва по съвсем естествен и прост начин.

Време: 5мин. + 15мин. печене
Порции: 4 бр.
Продукти:
300 гр сирене
2с.л лютивка (harmonica)
500 гр. чери домати
50гр. маслини каламата
прясна мащерка и риган
сол, черен пипер
зехтин

Сиренето се овалва в зехтина, поставя се в намаслен съд, намазва се с плътен слой лютивка и се нарязва на кубчета. Около него се поставят доматите, маслините и свежите подправки. Всичко се запича за 10-15 мин. в предварително загрята фурна.

1415
Печеното сирене и домати се поднасят на препечен хляб, натрит с чесън като брускети.
Лютивката чудесно се тушира от мекия млечен вкус на сиренето. Комбинацията е леко пикантна и много свежа. Ако не ядете люто пропуснете лютивката!

129

 

2 мнения за “Балканска афера

Вашият коментар